Mechaniczne i chirurgiczne leczenie ostrej niewydolności serca - Śpiewak, Mateusz (Kardiologia na co Dzień, 2007)
Urządzenia wspomagające pracę komór i kardiochirurgiczne leczenie ostrej niewydolności serca są stosowane, kiedy stwierdza się brak właściwej reakcji na postępowanie konwencjonalne. Najbardziej powszechnie używana jest kontrapulsacja wewnątrzaortalna. Zastosowanie urządzeń wspomagających pracę komór pozwala ustabilizować stan pacjenta i wdrożyć odpowiednie postępowanie diagnostyczne i terapeutyczne. Urządzenia te stanowią również pomost przed przeszczepem serca.