Kolonizacja skóry chorych na atopowe zapalenie skóry przez bakterie z gatunku Staphylococcus aureus - Hasse-Cieślińska, Marta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Wstęp : Według dostępnych danych, skóra chorych na AZS skolonizowana jest przez Staphylococcus aureus nawet w 100% przypadków. Wśród bakterii izolowanych ze zmian skórnych częstość występowania szczepów produkujących toksyny gronkowcowe wynosi do 65%. Cel pracy : Celem pracy była ocena częstości i gęstości kolonizacji S. aureus w przedsionku nosa oraz na skórze (zdrowej i w obrębie zmian skórnych) u chorych na AZS w porównaniu z chorymi na łuszczycę i osobami zdrowymi. Materiał i metody : Badaniem objęto 25 chorych, kwalifikowanych zgodnie z kryteriami Hanifina i Rajki. Do badania włączono dwie grupy kontrolne zgodne z grupą badaną pod względem płci i wieku – 25-osobową grupę chorych na łuszczycę oraz 25-osobową grupę zdrowych ochotników. U wszystkich objętych badaniem oceniano występowanie nosicielstwa S. aureus w przedsionku nosa oraz kolonizację gronkowcową skóry (zarówno klinicznie zdrowej, jak i objętej zmianami chorobowymi). Próbki ze skóry pobierano metodą odciskową z zastosowaniem agaru z krwią baranią, a następnie oceniano gęstość kolonizacji. Badano występowanie szczepów S. aureus produkujących SEA lub SEB na skórze. Wyniki i wnioski : W grupie chorych na AZS częstość nosicielstwa S. aureus w przedsionku nosa wynosiła 64%, częstość kolonizacji skóry zdrowej 56%, a skóry ze zmianami chorobowymi 68%. Szczególnie dużą gęstość kolonizacji stwierdzono w obrębie zmian skórnych. Obserwowane różnice pomiędzy chorymi na AZS a grupami kontrolnymi były istotne statystycznie. Bakterie produkujące enterotoksyny gronkowcowe stanowiły 29,4% szczepów izolowanych od chorych na AZS w porównaniu z 16,6% szczepów od chorych na łuszczycę.