Kardiochirurgia dorosłychPlastyka zastawki mitralnej z wykorzystaniem zmodyfikowanej metody wymiany strun ścięgnistych - Partyka, Adam; Urbanski, Paul; Przybylski, Roman; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wstęp: Pomimo powszechnego stosowania sztucznych nici ścięgnistych w rekonstrukcji zastawki mitralnej wciąż poszukuje się techniki idealnego doboru ich odpowiedniej długości. Istotą opisanej, zmodyfikowanej techniki jest wszycie strun w odwrotnej kolejności niż dotychczas stosowano, co umożliwia korektę ich długości bez konieczności całkowitej wymiany. Materiał i metody: 64 kolejnych chorych z istotną niedomykalnością mitralną na podłożu wypadania płatków poddano zabiegowi plastyki zastawki z użyciem wymiany strun ścięgnistych. Stosowana metoda została zmodyfikowana od czasu wprowadzenia tej techniki w maju 2003 roku. Okres modyfikacji trwał do lipca 2005 roku. U 97% chorych w ocenie echokardiograficznej stwierdzono zaawansowaną niedomykalność mitralną III i IV stopnia. Wszystkim operowanym wszyto sztuczne struny ścięgniste oraz pierścień mitralny. U sześciu chorych wykonano śródoperacyjną korektę długości struny (9,37%). Skuteczność plastyki była oceniana echokardiograficznie podczas operacji, przed wypisem z oddziału i w okresie obserwacji obejmującym okres od 2 do 27 miesięcy (13 miesięcy ±7,15). Wyniki: Pierwotna skuteczność rekonstrukcji wyniosła 98,44%. Jeden chory, u którego w okresie wczesnym doszło do oderwania brzegu płatka mitralnego w miejscu doszycia sztucznej struny, wymagał reoperacji i refiksacji struny. W dwóch przypadkach wymieniono zastawki mitralne po 6 tygodniach i 10 miesiącach z powodu nawrotu istotnej niedomykalności. W analizie Kaplana-Meiera przewidywany odsetek chorych wolnych od nawrotu istotnej niedomykalności mitralnej w okresie dwóch lat po zabiegu wyniósł 94%. Wnioski: Opisana wymiana strun ścięgnistych zastawki mitralnej jest metodą skuteczną, bezpieczną i powtarzalną. Prowadzi do uzyskania prawidłowej długości nici ścięgnistych z trwałą szczelnością rekonstruowanych zastawek mitralnych w wynikach wczesnych i średnioterminowych.