Twardzina układowa współistniejąca z przewlekłym zapaleniem wątroby. Opis przypadku - Misterska, Małgorzata; Szulczyńska-Gabor, Joanna; Helak, Alicja; Żaba, Ryszard (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Twardzina układowa to ciężkie schorzenie o niedokładnie poznanej etiologii, w którym zmiany chorobowe poza skórą i tkanką podskórną obejmują również narządy wewnętrzne. Niekiedy przebieg schorzenia jest ciężki i stwarza trudności terapeutyczne. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek 43-letniego mężczyzny, u którego obserwowano szybką progresję choroby, prawie jednoczasowe zajęcie skóry i narządów wewnętrznych, w tym wątroby. W przebiegu twardziny układowej rzadko stwierdza się objawy ze strony tego narządu miąższowego.