Niewydolność serca i płuc, transplantologiaBronchiolitis obliterans syndrome – current prophylaxis and treatment possibilities - Lizak, Maria; Nash, Edward; Chapparro Mutis, Cecilia; Hutcheon, Michael; Zembala, Marian; Keshavjee, Shaf (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Leczenie zespołu zarostowego zapalenia oskrzelików (ang. bronchiolitis obliterans syndrome – BOS) pozostaje „Świętym Graalem” dla transplantologii płuc. Autorzy tego artykułu podjęli próbę podsumowania skuteczności różnych strategii leczenia immunosupresyjnego, mającego na celu opóźnienie wystąpienia, spowolnienie procesu i poprawę rokowania w BOS. Ocenie poddano zastąpienie cyklosporyny (CSA) takrolimusem (Tac), azatiopryny (AZA) mykofenolanem mofetilu (MMF), dodanie do terapii sirolimusu/rapamycyny (Sir/Rapa), everolimusu, azytromycyny (AZI), sterydów wziewnych, surowic cytolitycznych, fotoferezy, naświetlania promieniemi rentgenowskimi.