Badania kliniczne i doświadczalne w chorobach serca, słuc i naczyń Leczenie przewlekłej pozawałowej niewydolności mięśnia serca poprzez implantację własnych jednojądrowych komórek szpikowych w region akinezy miokardium - Hendzel, Piotr; Szałański, Przemysław; Korsak, Jolanta; Budziszewska, Katarzyna; Zagrodzka, Magdalena; Gryszko, Leszek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2007)
Wstęp: W związku z rozwijającą się od kilku lat medycyną rekonstrukcyjną i pracami nad komórkami macierzystymi naturalne wydaje się sięgnięcie w terapii niewydolności mięśnia serca po leczenie polegające na próbie odtworzenia funkcji uszkodzonej w wyniku niedokrwienia ściany lewej komory. Cel: Wykazanie skuteczności i bezpieczeństwa leczenia pozawałowej niewydolności serca poprzez implantację własnych macierzystych komórek szpikowych (ABMCI), skojarzoną z pomostowaniem tętnic wieńcowych bez użycia krążenia pozaustrojowego (OPCAB). Materiał i metody: Grupie 10 chorych z pozawałową niewydolnością serca wykonano pomostowanie tętnic wieńcowych bez krążenia pozaustrojowego wraz z implantacją w akinetyczny region ściany przedniej, własnych jednojądrowych komórek szpikowych. Monitorowano przebieg wczesnopooperacyjny oraz w przebiegu średnio odległym i odległym przyrost pooperacyjny miokardium i funkcję lewej komory w 64-rzędowej tomografii komputerowej. Wyniki: Wczesne. U chorych między 6. a 24. godziną od zabiegu wystąpił wzrost indeksu sercowego (średni CI przed operacją 2,12 l/m 2 min, SD±0,48, średni CI 24 godz. po operacji 3,5 l/m 2 min, SD±0,92; p=0,002, test T). Średnio odległe i odległe. Obserwowano przyrost średniej grubości ściany przedniej o 2,38 mm (SD±2,07, p=0,04, test T) i wzrost frakcji wyrzutowej lewej komory (przed operacją EF% śr. 21,26, SD±11,88, po operacji EF% śr. 29,06, SD±10,13, p=0,07, test T). Wnioski: Implantacja własnych komórek szpikowych skojarzona z pomostowaniem tętnic wieńcowych bez użycia krążenia pozaustrojowego może być skuteczną metodą leczenia pozawałowej niewydolności serca. Wszczepione komórki macierzyste powodują przyrost grubości ściany lewej komory.