Wahania stężenia hemoglobiny – czy mają wpływ na rokowanie chorych z przewlekłą chorobą nerek leczonych erytropoetyną? - Stompór, Tomasz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Wprowadzenie ludzkiej rekombinowanej erytropoetyny do leczenia pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek było wydarzeniem przełomowym. Wiele właściwości przypisywanych temu lekowi (głównie w postaci zmniejszenia ryzyka sercowo-naczyniowego, regresji zaburzeń struktury i czynności narządu krążenia oraz redukcji śmiertelności chorych dializowanych) nie zostało jednak potwierdzonych w prospektywnych, randomizowanych badaniach klinicznych. W większości z tych badań nie udało się wykazać wymienionych korzyści przy osiąganiu – dzięki stosowaniu erytropoetyny – wysokich wartości hemoglobiny. Wśród wielu czynników, które mogą prowadzić do braku poprawy rokowania związanego z leczeniem niedokrwistości, w ostatnim czasie zwrócono szczególną uwagę na znaczne wahania hemoglobiny. Wahania te powodują, że pacjent z prawidłowym średnim stężeniem tego parametru w rzeczywistości przez znaczną część czasu znajduje się poza zakresem docelowym. Obecnie rodzi się pytanie, czy wprowadzenie długo działających czynników stymulujących erytropoezę pozwoli na zmniejszenie amplitudy takich oscylacji, oraz czy ten efekt przełoży się na poprawę rokowania leczonych pacjentów.