Artykuł poglądowy Patogeneza nadciśnienia tętniczego w cukrzycy - Pupek-Musialik, Danuta; Kujawska-Łuczak, Magdalena (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Wzrost występowania cukrzycy związany jest ze zmieniającą się charakterystyką zachodniej populacji. W pracy przeanalizowano związki pomiędzy cukrzycą a występowaniem nadciśnienia tętniczego oraz przedyskutowano wpływ klasycznych i nowych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego (insulinooporności, zwiększonego napięcia układu współczulnego, retencji sodu, uszkodzenia śródbłonka, pobudzenia układu renina-angiotensyna-aldosteron – RAA, przyspieszonego rozwoju miażdżycy, uszkodzenia nerek, a takje roli produktów tkanki tłuszczowej: TNF-a, leptyny, adiponektyny, rezystyny, greliny). Identyfikacja potencjalnie odwracalnych czynników ryzyka rozwoju nadciśnienia w cukrzycy ma kluczowe znaczenie w zapewnieniu skutecznej opieki nad pacjentami z cukrzycą, co w istotny sposób zmniejsza śmiertelność i chorobowość cukrzycy.