Metformina – stary lek o nowym obliczu - Galicka-Latała, Danuta; Małecki, Maciej T. (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Jednym z najważniejszych problemów współczesnej medycyny jest narastająca epidemia cukrzycy typu 2. Choroba ta powoduje groźne przewlekłe powikłania i zwiększa śmiertelność, głównie z powodów sercowo-naczyniowych. Dwa podstawowe mechanizmy leżące u jej podłoża to defekt wydzielania insuliny i upośledzona wrażliwość na insulinę. Najpopularniejszym lekiem zwiększającym wrażliwość na insulinę jest metformina. Badania patofizjologiczne i kliniczne ostatniej dekady wyjaśniły jej rolę w diabetologii. Niniejsza praca poglądowa podsumowuje rolę metforminy w leczeniu cukrzycy typu 2.