Artykuł poglądowy Tamponada serca - Lewczuk, Anna (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Tamponada serca (TS) jest ostrym stanem zagrożenia życia, wywołanym przez nagromadzenie się płynu w worku osierdziowym oraz wzrost ciśnienia śródosierdziowego. W następstwie upośledzeniu ulega napełnianie przedsionków i komór, co skutkuje spadkiem objętości wyrzutowej i minutowej serca z rozwinięciem się objawów wstrząsu. Rokowanie zależy od właściwego rozpoznania, zastosowanego leczenia oraz, w odległym wymiarze, przyczyny wystąpienia TS. Leczenie tamponady ma charakter objawowy.