Artykuł poglądowy Aktywność biologiczna wybranych mikroelementów w skórze i ich rola w cukrzycy - Jabłońska-Trypuć, Agata (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2007)
Podobnie jak wiele innych chorób, również cukrzyca związana jest w pewnym stopniu z zaburzeniami pierwiastkowymi. Często towarzyszą jej objawy dotyczące skóry i jej przydatków. Jednymi z podstawowych mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu są cynk i miedź. Wpływają one na wiele procesów metaboliczno-fizjologicznych organizmu. Zarówno niedobór, jak i nadmiar tych pierwiastków jest dla człowieka szkodliwy. Ze względu na towarzyszące cukrzycy zmiany skórne, rola miedzi i cynku jest niezwykle ważna w procesach metabolicznych zachodzących w naskórku i skórze właściwej. Miedź bierze udział w melanogenezie, syntezie kolagenu i neutralizacji wolnych rodników, natomiast cynk wchodzi w skład cząsteczki insuliny, odgrywa rolę w odczuwaniu smaku, warunkuje ochronę przeciwrodnikową, regulację metabolizmu kwasów tłuszczowych i witaminy A, regulację melanogenezy, hamowanie aktywności 5-α-reduktazy, regulację podziałów komórkowych i regulację procesów układu immunologicznego. Odpowiednio dobrana suplementacja może zdecydowanie wydłużyć okres, w którym nie ma konieczności stosowania leków przeciwcukrzycowych, a w rozwiniętej cukrzycy może wspomagać leczenie.