Dożylne wlewy insuliny podczas hospitalizacji - Krzymień, Janusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
W wielu badaniach klinicznych wykazano, że uzyskanie normalizacji glikemii poprawia rokowanie u osób z cukrzycą w stanach zagrażających życiu. Obecnie powszechnie akceptuje się pogląd, że: • intensywne leczenie za pomocą wlewów dożylnych w celu osiągnięcia glikemii w zakresie 80–110 mg/dl obniża śmiertelność u osób z cukrzycą hospitalizowanych na oddziałach intensywnej opieki medycznej; • dożylne wlewy insuliny są bezpieczne i skuteczne, pozwalają na osiągnięcie dobrej kontroli metabolicznej podczas dużych zabiegów chirurgicznych, zaburzeń hemodynamicznych, żywienia dożylnego czy dojelitowego (NPO); • dożylne wlewy insuliny poprawiają rokowanie m.in. po zawale serca i udarze mózgu; • w przypadkach wystąpienia kwasicy ketonowej (DKA) czy stanu hiperglikemiczno-hipermolarnego (HHS) powinno stosować się insulinę krótko działającą i prowadzić ciągły wlew małych dawek za pomocą pompy strzykawkowej.