Na linii ognia. Rozmowa z Jarosławem Pinkasem - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2007)
Jarosław Pinkas przyznaje, że zaprezentowany przez jego szefa, Zbigniewa Religę, koszyk świadczeń gwarantowanych tak naprawdę jest spisem procedur. Teraz zadaniem ekspertów jest wyselekcjonowanie tych, które będą refundowane przez NFZ. Pozostałe powinny stać się – wg. wiceministra zdrowia – podstawą do stworzenia ubezpieczeń dodatkowych. Pinkas chwali szybkie tempo konstrukcji koszyka, uznając 9 miesięcy za rekord świata, przyznaje jednocześnie, że na sfinansowanie wszystkich potrzeb systemu ochrony zdrowia potrzeba dodatkowych 14 mld zł.