Gruszki na wierzbie - Jasłoń, Marek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Autor uznaje prezentację koszyka za chwyt socjotechniczny bo spis 50 tys. rekordów i 20 tys. pozycji procedur trudno uznać za koszyk. Marek Jasłoń zwraca także uwagę, że nie dokonano wyceny procedur a urzędnicy Ministerstwa Zdrowia stawiają wyłącznie żądania dodatkowych środków. Takie działanie może doprowadzić jedynie do marnotrawstwa pieniędzy. Bo aby utworzyć koszyk należy mieć pomysł w jaki sposób przy jak najmniejszym oporze społecznym wyprowadzić część świadczeń z powszechnego systemu ubezpieczeń.