Fakty i mity - Łapiński, Mariusz (Menedżer Zdrowia, 2007)
Zbigniew Religa znalazł niespodziewanego sojusznika. Stał się nim Mariusz Łapiński, który napisał dla Menedżera Zdrowia artykuł polemizujący z tezami wywiadu prof. Tomasza Hermanowskiego (Gry rynkowe, Menedżer Zdrowia 4/2007). Łapiński udowadnia, że to co robi minister zdrowia jest kontynuacją jego działań sprzed pięciu lat. Problem w tym, że wg. Łapińskiego, Religa działa zbyt opieszale. Mimo to kierunek działań jest słuszny; dodatkowe ubezpieczenia, sieć szpitali, polityka obniżania cen leków, RUM, zamiana ustawy o zoz-ach, płacenie za leczenie ofiar wypadków ze składki OC to wszystko pomysły Łapińskiego, który tym różni się od Religi, że gdy chciał to wszystko wprowadzić to pokłócił się z premierem Leszkiem Millerem. Dlatego Łapiński zazdrości Relidze poparcia premiera i rządu.