Fortece zdrowia - Paszkiewicz, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2007)
Jacek Paszkiewicz, zastępca dyrektora ds. medycznych Mazowieckiego oddziału NFZ, rozprawia się z mitologicznym usytuowaniem szpitali, które zamiast leczyć spełniają funkcję zdrowotnych fortec, opartych na ideologicznej konstrukcji, w których okopują się lokalni politycy. Paszkiewicz zwraca uwagę na dezynwolturę samorządowców, dla których szpital jest narzędziem walki politycznej, a dla dyrektorów oddziałów NFZ sposobem wkręcenia się w lokalne układy polityczno-biznesowo-towarzyskie. Autor zwraca też uwagę na beznadziejny stan zaplecza eksperckiego dla szpitalnictwa i podkreśla, że na tym rynku królują domorośli eksperci. W efekcie np. projekt ustawy o sieci oparty został na słabym merytorycznie opracowaniu PZH.