Ze ścierniska San Francisco - Osiecki, Jan (Menedżer Zdrowia, 2007)
W cyklu Twarze Zdrowia przedstawiamy sylwetkę Macieja Adamkiewicza. Kariera Macieja Adamkiewicza, człowieka, którego majątek szacowany jest na 1,2 mld zł, twórcy potęgi Adamedu jest gotowym scenariuszem na film. Były lekarz nie zawahał się stawić czoło największym koncernom farmaceutycznym, które oskarżają go o nielegalne kopiowanie metod produkcji leków oryginalnych. Paradoks polega na tym, że Adamkiewicz przed sądami wygrywa i wchodzi ze swoimi genetykami na nowe rynki ciągle pomnażając majątek. Mimo sądowej sławy Adamkiewicz ciągle jest zagadką – prawie nic nie wiadomo o jego życiu prywatnym, nie udziela wywiadów a dostępu do niego broni wynajęta, jedna z większych stołecznych agencji PR.