Szpitalna konspiracja - Kostecka, Alicja (Menedżer Zdrowia, 2007)
Miało być tak pięknie i wolnorynkowo a wyszło jak zawsze. Gdy kilka lat temu szpital w podpoznańskim Puszczykowie został wydzierżawiony prywatnej spółce nikt nie spodziewał się, że placówki stanie się dla niej dojną krową, która powoli zacznie zdychać. Gdy jednak władze samorządowe zobaczyły pierwsze oznaki agonii, starosta poznański wraz z lokalnymi urzędnikami, postanowili działać. – Aby odzyskać majątek musiałem działać w konspiracji, tak aby spółka nie dowiedziała się o naszych planach i nie wyprowadziła majątku – mówi Jan Grabkowski, starosta. Udało się. Dzisiaj szpital, przekształcony w spółkę, jest sprawnie zarządzany i przynosi niewielkie dochody.