Biomarkery w raku piersi Część II: markery białkowe, DNA, adhezji komórkowej i oporności lekowej - Ślubowski, Tadeusz; Ślubowska, Małgorzata (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Druga część pracy poglądowej na temat postępów w diagnostyce i leczeniu raka piersi, integralnie związanych z wynikami badań naukowych w dziedzinie biologii molekularnej i biologii komórki, dotyczy aktualnego stanu wiedzy, dominujących tendencji i problemów związanych z identyfikacją biomarkerów w odniesieniu do nowotworów piersi. Główny nacisk został położony na markery białkowe, takie jak cykliny i proteazy inwazyjności, reperacje DNA związane z zaburzeniami metylacji, markery adhezji komórkowej – E-kadheryna/katenina, CD44 oraz integryny. Praca omawia także inne biomarkery, takie jak CHEK2 kodujący kinazę fazy G2, która odgrywa kluczową rolę w reperacji uszkodzonego DNA, polimorficzne mucyny nabłonkowe Muc1 i Muc2 oraz markery oporności lekowej. Odnosi się do problemów techniczno-metodycznych, jakie napotyka się przy tworzeniu niezawodnych znaczników biologicznych, takich jak niskie stężenia białek nowotworowych, nieznaczne różnice ich struktury w porównaniu z białkami występującymi u ludzi zdrowych oraz brak specyficzności markerów dla tkanki lub narządu, niezbędny do identyfikacji pierwotnego miejsca wyjścia nowotworu.