Guz złośliwy nerwów obwodowych – opis przypadku - Ziółkowska, Ewa; Mross, Mariusz; Biedka, Marta; Makarewicz, Roman (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Mięsaki reprezentują względnie rzadką grupę nowotworów, a guzy złośliwe nerwów obwodowych stanowią ok. 5–10% z nich. Zazwyczaj nowotwory te powstają de novo i występują u pacjentów z nerwiakowłókniakowatością typu I. Guzy złośliwe nerwów obwodowych w ok. 50% przypadków umiejscowione są w obrębie tułowia. W ok. 30% lokalizacja dotyczy kończyn, a w ok. 20% obszaru głowy i szyi. Przerzuty występują w 40–80% przypadków i dotyczą płuc oraz wątroby, rzadziej kości, tkanek miękkich, nadnerczy, mózgu, jajników czy nerek. Podstawą leczenia jest szerokie wycięcie zmiany, co daje największe szanse na kontrolę miejscową guza. Dodatkowo stosuje się uzupełniającą radioterapię, w wybranych przypadkach skojarzoną z brachyterapią. Celem pracy jest opisanie chorej z guzem złośliwym nerwów obwodowych oraz przedstawienie sposobu leczenia, ze względu na rzadkość występowania tej jednostki chorobowej i brak ustalonych standardów postępowania terapeutycznego.