Mięsaki okolicy głowy i szyi w materiale Kliniki Chirurgii Czaszkowo-Szczękowo-Twarzowej i Onkologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi - Grodecka, Joanna; Zielińska-Kaźmierska, Bogna; Arkuszewski, Piotr; Tyndorf, Marta (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Mięsaki są nowotworami złośliwymi wywodzącymi się z tkanki mezenchymalnej. Mogą one wzrastać z tkanki łącznej, naczyniowej, mięśniowej i innych. Najczęściej pojawiają się w obrębie klatki piersiowej i kończyn, natomiast w okolicy głowy i szyi występują rzadko i mają gorsze rokowanie. Początkowo ich wzrost może przebiegać bezobjawowo i bezboleśnie. Diagnostyka radiologiczna tych guzów również jest niecharakterystyczna. Najlepsze wyniki leczenia uzyskuje się poprzez terapię skojarzoną. Zastosowanie chemio- lub radioterapii oprócz leczenia chirurgicznego pozwoliło na zwiększenie 5-letniego przeżycia pacjentów z 20 do 70%. W Klinice Chirurgii Czaszkowo-Szczękowo-Twarzowej i Onkologicznej UM w Łodzi leczono w ciągu ostatnich 15 lat 4 chorych z powodu mięsaków. U 2 pacjentów stwierdzono chrzęstniakomięsaka, u jednego kostniakomięsaka, a u 1 chorej mięsak wywodził się z mięśni gładkich.