Źle rokujący rak jądra – czy tylko BEP? - Świątoniowski, Grzegorz; Brużewicz, Szymon (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Nowotwory zarodkowe (GCT – germ cell tumors) charakteryzują się względnie dobrym rokowaniem. Niestety, w grupie wysokiego i pośredniego ryzyka GCT wg klasyfikacji International Germ Cell Cancer Collaborative Group (IGCCCG) wyleczenie z użyciem terapii standardowej jest udziałem zaledwie ok. 50% chorych. Autorzy omówili wyniki dotychczas przeprowadzonych badań, mających na celu poprawę efektów leczenia w grupie chorych z GCT. Zwrócono uwagę na potencjalną rolę intensyfikowanych, ale niemieloablacyjnych, schematów chemioterapii naprzemiennej/sekwencyjnej, stosowanych u pacjentów ze źle rokującym GCT. Leczenie chemioterapią wysokodawkowaną z następowym przeszczepieniem komórek macierzystych szpiku nie dało w 2 ukończonych dotychczas badaniach III fazy poprawy przeżyć w stosunku do terapii standardowej. Optymalizacja postępowania u pacjentów ze źle rokującym GCT wymaga zatem dalszych badań.