Bóle przebijające w chorobie nowotworowej - Hilgier, Maciej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Ból przebijający to przemijający, zaostrzający się ból, który występuje podczas bólu nowotworowego kontrolowanego opioidowymi lekami przeciwbólowymi. Takie ataki bólowe występują u powyżej 50% chorych nowotworowych, szczególnie tych, u których ból podstawowy jest silny. Są jednym z trudniejszych problemów leczenia bólu nowotworowego. Ataki bólu wywoływane są kaszlem, defekacją, występują podczas poruszania się, ale mogą też występować bez żadnej przyczyny i całkowicie zaskakiwać chorego (bóle idiopatyczne). Rozpoczynają się nagle w ciągu kilku minut i trwają średnio pół godziny. Nagły początek i względnie krótki czas trwania stanowią o trudności leczenia bólów przebijajacych. Strategia leczenia polega na stosowaniu dodatkowych dawek szybkodziałających analgetyków, głównie doustnej formy morfiny. Nie istnieje obecnie analgetyk doustny, który równie szybko wywoływałby działanie przeciwbólowe. Nadzieje wzbudza preparat fentanylu podawany przezśluzówkowo w jamie ustnej. Rozpatrzyć też należy skuteczność stosowania prostych analgetyków w tabletkach i w formie musującej. Inną metodą leczenia bólów przebijających jest zwiększanie dawek stale przyjmowanego opioidu. Ograniczeniem takiego postępowania jest jedynie możliwość wystąpienia objawów ubocznych. W leczeniu bólów przebijających należy rozpatrzyć również wszystkie możliwości i metody skierowane przyczynowo na mechanizm powstawania bólu.