Częstość występowania objawów depresji w przebiegu zespołu klimakterycznego u kobiet w okresie postmenopauzy - Jagielska, Iwona; Grabiec, Marek; Wolski, Bartłomiej; Szymański, Wiesław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Materiał i metody: Do badania włączono 61 kobiet leczonych z powodu objawów zespołu klimakterycznego. U wszystkich kobiet oceniono stopień nasilenia zespołu klimakterycznego wg skali Kuppermana i Greena oraz stopień nasilenia depresji wg skali Becka i Hamiltona. Zaobserwowano wzrost częstości występowania objawów depresji wraz ze wzrostem stopnia nasilenia zespołu klimakterycznego. Stwierdzono dodatnią korelację między skalami klimakterycznymi i skalami depresji oraz między wiekiem wystąpienia OM a nasileniem depresji rozpoznanej przy użyciu skali Becka.