Ocena gęstości tkanki kostnej żuchwy – znaczenie w aspekcie diagnostyki osteoporozy - Stagraczyński, Maciej; Męczekalski, Błażej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Osteoporoza stanowi bardzo istotny problem kliniczny, zarówno w aspekcie diagnostycznym, jak i terapeutycznym. Stosunkowo mało jest do tej pory informacji na temat zmian w układzie kostnym w obrębie szczęki i żuchwy w powiązaniu ze zmianami osteoporotycznymi występującymi w innych regionach tkanki kostnej. Artykuł przedstawia współczesną wiedzę na temat zmian osteoporotycznych w obrębie szczęki i żuchwy, stosowanych w tym aspekcie metod diagnostycznych oraz korelacji pomiędzy zmianami osteoporotycznymi w omówionych częściach szkieletu a ogólnoustrojowym ubytkiem tkanki kostnej. Przedstawione są również wyniki badań, dotyczące korzystnego wpływu hormonalnej terapii zastępczej na gęstość tkanki kostnej żuchwy.