Przekwitanie a aktywność seksualna - Jarząbek, Grażyna; Pawlaczyk, Michał; Friebe, Zbigniew (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Przekwitanie jest okresem przejściowym w życiu człowieka, między okresem reprodukcyjnym a okresem starzenia się. Zazwyczaj starsi ludzie rzadko wypowiadają na temat swojego życia seksualnego – nawet pytani o tę sferę przez lekarzy. W tej grupie wiekowej są jednak ludzie, którzy uważają, że są atrakcyjni seksualnie; mają poczucie, że doświadczanie uczucia i zmysłowej przyjemności to cenna część starszego wieku. Obecnie tylko niektórzy starsi ludzie mają bogate życie seksualne. Jednak zmiana tego nastawienia to kwestia zmiany podejścia całego społeczeństwa. Pełne zrozumienie i uznanie wartości seksu przez ludzi starszych może pomóc społeczeństwu. Umożliwiłoby to zmianę nastawionej na wyniki i sławiącej kult młodości popularnej etyki.