Rola pielęgniarki w stosowaniu antyseptyków na ranę przewlekłą - Cwajda, Justyna; Szewczyk, Maria T. (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2007)
Mimo iż działanie wielu środków przeciwdrobnoustrojowych prowadzi do eradykacji zakażenia, ogranicza kolonizację bakteryjną i chroni ranę przed niekontrolowanym wzrostem patogenów, tkanki podskórne otwartej rany są zbyt wrażliwe, aby poddawać je działaniu niektórych toksycznych związków chemicznych. Współczesna antyseptyka oferuje preparaty nietoksyczne i bezpieczne dla zdrowych tkanek rany. Ich stosowanie zgodnie z zasadami znacząco poprawia proces gojenia. Celem pracy jest przedstawienie roli i zadań pielęgniarki w procesie gojenia i opieki nad raną przewlekłą. Wdrażanie w praktyce pielęgniarskiej najnowszych rekomendacji powinno być zawsze ściśle związane ze wszystkimi aspektami opieki holistycznej.