Praca specjalnaDiagnostyka genetyczna chłoniaków T-komórkowych pierwotnie wywodzących się ze skóry. Część III: Porównanie częstości występowania nieprawidłowych klonów komórkowych w chłoniakach T-komórkowych skóry analizowanych za pomocą badania molekularnego z zastosowaniem analizy rearanżacji genów TCRγ i metody cytogenetycznej - Sokołowska-Wojdyło, Małgorzata; Nedoszytko, Bogusław; Gleń, Jolanta; Zabłotna, Monika; Placek, Waldemar; Silny, Wojciech; Wąsik, Agnieszka; Roszkiewicz, Jadwiga (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Ocena klonalności rearanżacji genów łańcucha γ receptora TCR należy już do standardu badań diagnostycznych w przypadku chłoniaków pierwotnie wywodzących się ze skóry z komórek T (ang. cutaneous T-cell lymphoma – CTCL). Również analizę aberracji chromosomalnych wykorzystuje się coraz powszechniej w diagnostyce białaczek i chłoniaków pierwotnie węzłowych i skórnych. Celem przedstawianej pracy jest porównanie częstości występowania nieprawidłowych klonów komórkowych w CTCL za pomocą metody cytogenetycznej oraz molekularnej, z zastosowaniem analizy rearanżacji genów TCRγ. Materiał badań stanowiły biopsje skóry, węzłów chłonnych oraz krew obwodowa, pochodzące od 31 pacjentów z CTCL [25 przypadków ziarniniaka grzybiastego (ang. mycosis fungoides – MF), 3 zespołu Sezary’ego (ang. Sezary syndrome – SS), 2 wielokomórkowego anaplastycznego chłoniaka z komórek CD30+ (C-ALCL) oraz 1 angiocentrycznego chłoniaka z komórek T/NK]. Dokonano analizy aberracji chromosomowych w metafazach uzyskanych z hodowli limfocytów krwi obwodowej pobranej od 27 pacjentów z CTCL (17 z MF, 7 z SS, 2 z C-ALCL CD30+, 1 z chłoniakiem z komórek T/NK) za pomocą barwienia metodą GTG. W celu analizy rearanżacji genów TCRγ badano tkanki pochodzące od 31 pacjentów z CTCL (25 przypadków MF, 3 SS, 2 C-ALCL, 1 angiocentryczny chłoniak z komórek T/NK). Do wykrycia nieprawidłowych klonów zastosowano metodę elektroforezy w gradiencie temperatur (ang. temperature gradient gel electrophoresis – TGGE) oraz opracowaną do potrzeb niniejszego badania nową technikę PCR/HD-MDE-PAGE (ang. polymerase chain reaction/heteroduplex-MDE-polyacrylamide gel). Monoklonalność TCRγ wykryto u 22 (71%) spośród 31 chorych z CTCL, natomiast klonalne aberracje chromosomowe u 19 (70,4%) z 27 badanych z CTCL. Uzyskane wyniki wykazały porównywalną czułość obu metod w wykrywaniu komórek nowotworowych oraz komplementarność metody cytogenetycznej i molekularnej opartej na analizie rearanżacji genu TCRγ w diagnostyce i monitorowaniu CTCL.