Praca specjalnaDiagnostyka genetyczna chłoniaków T-komórkowych pierwotnie wywodzących się ze skóryCzęść I: Zastosowanie analizy rearanżacji genu receptora TCR w diagnostyce chłoniaków pierwotnie skórnych z komórek T - Sokołowska-Wojdyło, Małgorzata; Nedoszytko, Bogusław; Zabłotna, Monika; Gleń, Jolanta; Placek, Waldemar (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Ocena klonalności rearanżacji genów łańcucha γ receptora TCR należy już do standardu badań diagnostycznych w przypadku chłoniaków pierwotnie wywodzących się ze skóry z komórek T (ang. cutaneous T-cell lymphoma – CTCL). W pracy, która jest pierwszym z trzech artykułów poświęconych badaniom genetycznym chłoniaków, szczegółowo opisano proces rekombinacji somatycznej oraz zasady reakcji łańcuchowej polimerazy niezbędnej do prowadzenia analizy monoklonalności metodami molekularnymi.