Seksualność kobiet – nowe kierunki rozwoju - Lew-Starowicz, Zbigniew; Błażejewska, Anita; Bińkowska, Małgorzata (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Artykuł ten stanowi krótki przegląd piśmiennictwa seksuologicznego z ostatnich lat, dotyczącego epidemiologii, fizjologii, biologii i patofizjologii funkcji seksualnych kobiet. Obecnie kobiety znacznie chętniej dyskutują o problemach seksualnych i łatwiej podejmują decyzję o szukaniu fachowej pomocy. Ma to związek ze światowym podnoszeniem poziomu świadomości o rozpowszechnieniu zaburzeń seksualnych wśród kobiet. Niewątpliwy wpływ na postępowanie i sposób terapii tych zaburzeń miały ostatnie konferencje, dotyczące klasyfikacji i definicji zaburzeń seksualnych kobiet.