Porównanie klasyfikacji zmian rozrostowych błony śluzowej trzonu macicy – wg Światowej Organizacji Zdrowia i EIN (Endometrial Intraepithelial Neoplasia) - Sobczuk, Anna; Wrona, Marcin (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2007)
Powszechnie stosowana klasyfikacja rozrostów błony śluzowej macicy wg WHO z 1994 r. charakteryzuje się niską powtarzalnością rozpoznań wśród histopatologów, brakiem precyzyjnych kryteriów architektonicznych dla poszczególnych typów rozrostu, a w związku z tym mnogością interpretacji wyników badań histopatologicznych. Dlatego jej zastosowanie w praktyce klinicznej jest dziś kwestionowane. W pracy zaproponowano nowy, oparty na wieloośrodkowych zintegrowanych badaniach morfometrycznych, genetycznych, histopatologicznych i klinicznych, uproszczony podział zmian błony śluzowej macicy wyróżniający zmiany łagodne, endometrialną śródnabłonkową neoplazję i raka.