Artykuł oryginalnyOcena stopnia ekspresji onkoproteiny p53 w raku kolczystokomórkowym i podstawnokomórkowym skóry - Bąkowska, Aneta; Czyż, Piotr; Kaszuba, Aleksandra; Miękoś-Zydek, Beata; Skrzypczyk, Mariusz; Kijowski, Robert (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2007)
Nieczerniakowe nowotwory skóry (NNS) należą do najczęstszych nowotworów występujących u ludzi. Szacuje się, że rak skóry rozwija się u ok. 50% populacji powyżej 65. roku życia, a szczyt zachorowań przypada na 70.–79. rok życia. Uważa się, że rozwój procesu nowotworowego to wynik akumulacji rozłożonych w czasie błędów genetycznych pojawiających się w genomie komórki, w wyniku czego przestaje ona podlegać mechanizmom kontrolującym jej wzrost i różnicowanie, a także proces apoptozy. W rozwoju i progresji NNS istotne znaczenie mają onkogeny i geny supresorowe, których wyrazem jest ekspresja białek p53, bcl-2 czy markera proliferacji Ki-67. Białko p53 w sposób wybiórczy aktywuje transkrypcję wielu genów, a wynikiem tego działania jest zatrzymanie cyklu komórkowego w późnej fazie G1 i wydłużenie czasu naprawy DNA lub wywołanie apoptozy. W pracy dokonano oceny stopnia ekspresji onkoproteiny p53 w zależności od typu histologicznego NNS u 34 osób (47–87 lat) z rozpoznanym rakiem podstawnokomórkowym (BCC) oraz u 10 osób (55–78 lat) z rakiem kolczystokomórkowym (SCC). Do badań histopatologicznych i immunohistochemicznych pobrano próbki tkanek guzów od chorych poddanych zabiegowi operacyjnemu w Świętokrzyskim Centrum Onkologii. Do oceny ekspresji produktu genu supresorowego p53 w tkance nowotworowej zastosowano metodę immunoperoksydazową z wykorzystaniem systemu wizualizacyjnego LSAB PLUS (Dako – Dania). Wyniki badań opracowano statystycznie przy użyciu analizy wariancji, testu Fishera i testu t-Studenta. Ekspresja onkoproteiny p53, mierzona odsetkiem reaktywnej tkanki, była istotnie wyższa w przypadku raków SCC niż BCC, co potwierdza bardziej agresywny przebieg tych nowotworów skóry.