Opis przypadkuChoroba Castlemana naśladująca guz trzustki – trudności diagnostyczne - Kaniewska, Magdalena; Wasielica-Berger, Justyna; Wereszczyńska-Siemiątkowska, Urszula; Augustynowicz, Albert; Cepowicz, Dariusz; Kędra, Bogusław; Dąbrowski, Andrzej (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2007)
Choroba Castlemana, znana jako naczyniowogrudkowy przerost węzłów chłonnych czy olbrzymi przerost węzłów chłonnych, jest rzadką, proliferacyjną chorobą układu chłonnego, zlokalizowaną głównie w śródpiersiu. W pracy przedstawiono przypadek wieloogniskowej choroby Castlemana, która toczyła się w sposób charakterystyczny dla guza trzustki i przybrała nieoczekiwany przebieg – z wysoką aktywnością enzymów trzustkowych, wysiękiem w osierdziu i jamach opłucnowych.