Postępowanie w przypadku wodobrzusza u chorych z zaawansowanym rakiem żołądka - Wroński, Konrad; Płużański, Adam; Jakubik, Jarosław; Kaczmarek, Michał; Jeziorski, Arkadiusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Wstęp: Rak żołądka jest jednym z najczęściej występujących nowotworów zarówno na świecie, jak i w Polsce. Większość pacjentów zgłasza się do lekarza w III i IV stopniu zaawansowania procesu nowotworowego. Jednym z objawów występujących w zaawansowanym raku żołądka jest wodobrzusze, będące przyczyną znacznego obniżenia jakości życia i bardzo często trudnych do rozwiązania problemów – zarówno psychologicznych, jak i fizjologicznych. Cel pracy: Celem pracy było ustalenie skutecznej metody postępowania w wypadku wodobrzusza u chorych z zaawansowanym rakiem żołądka. Materiał i metody: Badaniem objęto 25 chorych z nieoperacyjnym rakiem żołądka i wodobrzuszem, leczonych w Klinice Chirurgii Onkologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi w latach 2000–2006. W badaniu zastosowano analizy indywidualnych przypadków klinicznych przeprowadzonych na podstawie historii chorób i rozmów z pacjentami. Wyniki: Wszyscy chorzy z nieoperacyjnym rakiem żołądka i wodobrzuszem byli w stanie ogólnym średnim, wyniszczeni, z objawami zwiększonego ciśnienia w jamie brzusznej spowodowanego wodobrzuszem i uczuciem dyskomfortu. Zmiana nowotworowa była rozległa, obejmowała całą ścianę żołądka z naciekaniem na narządy sąsiadujące. U wszystkich chorych stwierdzono przerzuty w otrzewnej, a u 6 chorych przerzuty były obecne w wątrobie. Objętość płynu puchlinowego znajdującego się w jamie brzusznej podczas zabiegu operacyjnego wynosiła 1–15 l. Po usunięciu płynu u chorych nie obserwowano objawów zwiększonego ciśnienia w jamie brzusznej, pacjenci zaś zgłaszali poprawę samopoczucia i uczucie komfortu. Wnioski: Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, iż wodobrzusze w raku żołądka występuje w zaawansowanym stadium procesu nowotworowego i łączy się ze złym rokowaniem. Paliatywny charakter postępowania lekarskiego powinien polegać głównie na poprawie jakości życia i zmniejszeniu dolegliwości bólowych związanych z obecnością płynu w jamie brzusznej. Najprostszą i jedną z najbezpieczniejszych metod postępowania w wodobrzuszu spowodowanym rakiem żołądka jest wykonanie punkcji otrzewnej.