Rozsiew poza ośrodkowy układ nerwowy u chorego na wyściółczaka śluzakowobrodawkowatego ogona końskiego – opis przypadku - Nowak-Sadzikowska, Jadwiga; Szyszka-Charewicz, Bogumiła (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2007)
Wyściółczak śluzakowobrodawkowaty jest nowotworem zlokalizowanym prawie wyłącznie w obrębie nici końcowej ogona końskiego rdzenia kręgowego. Ependymoma myxopapillare należy do niezłośliwych histologicznie guzów, o powolnym wzroście i tendencji do nawrotów. Opisywano jednak rozsiew w obrębie ośrodkowego układu nerwowego (OUN), jak również przerzuty odległe, umiejscowione poza układem nerwowym. Postępowaniem terapeutycznym u chorych na wyściółczaka kanału kręgowego jest leczenie operacyjne. Radioterapia uzupełniająca może być wskazana po częściowej resekcji guza. Chociaż u chorych na ependymoma myxopapillare ogona końskiego obserwowane są po radykalnym leczeniu chirurgicznym długoletnie bezobjawowe przeżycia, często stwierdza się wznowę występującą po kilku, a nawet kilkunastu latach. Pacjenci wymagają długoletnich badań kontrolnych zarówno klinicznych, jak i obrazowych, ze względu na ryzyko późnych wznów i przerzutów odległych. Brak jest danych wskazujących, jak długo i jak często należy przeprowadzać badania kontrolne. W pracy przedstawiono chorego z uogólnionym rozsiewem poza OUN obserwowanego przez 20 lat.