Osteoartroza – choroba zwyrodnieniowa stawów - Głuszko, Piotr (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Osteoartroza (OA) jest najczęstszą chorobą stawów prowadzącą do niesprawności układu ruchu. Cierpienie i obniżona jakość życia to nieodłączne cechy tej choroby, która dotyka w przeważającej mierze starszą część społeczeństwa. Próby podania definicji samej choroby i określenia czynników etiologicznych napotykają wciąż na spore trudności. Jednakże postęp badań nad patogenezą OA, jaki dokonuje się w ostatnich latach, pozwala na wdrożenie coraz skuteczniejszych form leczenia, wskazuje też na konieczność świadomego eliminowania niektórych czynników ryzyka, takich jak np. nadwaga. Niniejsze opracowanie przedstawia współczesne zalecenia dotyczące ogólnego postępowania terapeutycznego, omawia także najważniejsze grupy leków stosowanych w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów.