Mediator. Rozmowa z Januszem Kochanowskim - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2007)
W rozmowie z Menedżerem Zdrowia Janusz Kochanowski, rzecznik praw obywatelskich deklaruje nieuchronność wprowadzenia współpłacenia za usługi medyczne oraz przypomina, że konstytucja nie mówi o darmowym, ale równym i sprawiedliwym dostępie do ochrony zdrowia. Wyraża też dla wielu obrazoburczą tezę, że kryzys służby zdrowia może działać ozdrowieńczo, bo prowokuje do rzeczowej dyskusji o reformie. Dlatego Kochanowski proponuje stworzenie okrągłego stołu, przy którym zasiedliby wszyscy gracze rynku usług medycznych oraz politycy i zastanowili się nad koncepcją reform zaproponowaną przez zespół stworzony przy urzędzie RPO. Rzecznik nie ukrywa też, że jeśli w najbliższych wyborach zwycięży Platforma Obywatelska, to ministrem zdrowia może zostać członek jego zespołu – Jerzy Miller.