Skansen zdrowia. Rozmowa z Jackiem Ruszkowskim - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2007)
Prof. Jacek Ruszkowski podkreśla, że politycy jak ognia boją się wprowadzenia w systemie ochrony zdrowia jakichkolwiek reguł. Panujący chaos sprzyja ręcznemu sterowaniu. Dlatego m.in. w najbliższym czasie nie można spodziewać się wprowadzenia promes kontraktów, które ułatwiłyby rozwój nzoz-ów. Tymczasem dzięki promesom rozwinęłaby się prywatna kardiochirurgia czy onkologia i w ten sposób zostałaby wypełniona istotna luka na rynku usług medycznych. To jednak nie wszystko – konieczne jest bowiem jak najszybsze stworzenie koszyka świadczeń gwarantowanych, który powinien mieć mutację w postaci koszyka niepublicznego – czyli usług finansowanych z dodatkowych ubezpieczeń.