Wskaźnik przeżycia. Rozmowa z Elżbietą Buczkowską - Ciak, Joanna (Menedżer Zdrowia, 2007)
Szefowa Naczelnej Rady Pielęgniarek i Położnych przypomina, że stoimy na progu nieodwracalnego kryzysu, bo już teraz brakuje w Polsce 100 tys. pielęgniarek. Brak zmiany pokoleniowej (i zastępowania pielęgniarek odchodzących na emeryturę osobami młodymi) powoduje, że mamy w szpitalach jeden z najniższych w Europie wskaźników zatrudnienia opieki medycznej.