Nie święci garnki lepią - Murkowski, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2007)
Autor stawia tezę, że bez prawdziwych ekspertów nigdy nie naprawimy polskiej służby zdrowia. W czasie gdy system najbardziej potrzebuje zmian, po Polsce krążą domorośli specjaliści. Tymczasem w każdym kraju zachodnioeuropejskim problematyką szpitalnictwa zajmuje się kilka bądź kilkanaście placówek. W naszym kraju siedem lat temu zlikwidowano jedyne Centrum Organizacji i Ekonomiki Ochrony Zdrowia. W efekcie np. sieć szpitali – w opinii autora – powstaje w oparciu o mało wiarygodne dane. Gdyby bowiem istniało Centrum Organizacji i Ekonomiki Szpitali, niemożliwe byłoby np. przygotowanie projektów zarządzenia ministra zdrowia o optymalnych (a kuriozalnych) wskaźnikach liczby łóżek szpitalnych na 2012 r.