CyberNFZ - Janowski, Marcin (Menedżer Zdrowia, 2007)
Tylko kilka oddziałów NFZ opracowało swoje strony internetowe w sposób przystępny dla świadczeniodawców i pacjentów. Na pierwszym miejscu znajduje się oddział małopolski, kierowany przez Marię Janusz. Jak wynika z naszego rankingu, większość stron internetowych charakteryzuje chaos informacyjny, skomplikowane teksty i unikanie jak diabeł święconej wody reguły 3 kliknięć (ułatwiającej odbiorcom dotarcie do potrzebnej informacji). Zarazem materiały publikowane na stronach NFZ są napisane zbyt trudnym językiem. Są też zbyt obszerne – w efekcie potencjalni pacjenci mają problemy ze zrozumieniem przekazu.