Sprawna, szybka i ambitna - Osiecki, Jan (Menedżer Zdrowia, 2007)
Jolanta Szczypińska przejdzie do historii jako potencjalna narzeczona Jarosława Kaczyńskiego. Tymczasem czołowa polityk zdrowotna Prawa i Sprawiedliwości była w stanie wojennym jedną z najbardziej prześladowanych opozycjonistek. Poświęcenie dla sprawy ma we krwi – w młodości utrzymywała brata i pomagała matce, na studia medyczne nie poszła, bo nie było jej na to stać. Zanim skończyła szkołę pielęgniarską, imała się różnych zajęć; np. pracowała w przetwórni ryb i przy rozładunku węgla. Koledzy z ław poselskich zapamiętali, że parę raz na mównicę weszła boso. Paradoksalnie, ta niepoprawność polityczna, oraz plotki o romansie z premierem zmieniły wizerunek PiS-u. Mimo to suchej nitki nie zostawiają na Szczypińskiej przedstawiciele partii opozycyjnych