ACEI w zapobieganiu cukrzycy – komentarz do badania DREAM - Grzeszczak, Władysław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Cukrzyca, jako główna przyczyna zgonów, jest ważnym czynnikiem ryzyka powikłań sercowo- -naczyniowych i schorzeń nerek. Większość leków hipotensyjnych wpływa również pośrednio na gospodarkę węglowodanową. Przykładem leków, które zmniejszają częstość występowania cukrzycy, są leki blokujące układ RAA. W zakończonym niedawno badaniu DREAM w grupie pacjentów leczonych 15 mg ramiprylu nie stwierdzono istotnego zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy lub zgonu z jakiejkolwiek przyczyny. Nie zaobserwowano również zmniejszenia ocenianych łącznie częstości zdarzeń sercowo-naczyniowych. Badanie DREAM, w świetle wcześniejszego badania HOPE, okazało się rozczarowaniem, lecz nie podważyło wyników poprzednich badań z ACEI. Jest to kolejny głos w dyskusji o braku efektu klasy w grupie ACEI i występowaniu różnic pomiędzy lekami.