Problemy w terapii nadciśnienia tętniczego w gabinecie lekarza rodzinnego - Andrzejak, Ryszard; Silber, Michał; Poręba, Rafał; Kucharski, Wojciech (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Nadciśnienie tętnicze to najczęściej występująca choroba układu krążenia, a zarazem przyczyna rozwoju choroby niedokrwiennej serca oraz udaru mózgu. Nadciśnienie tętnicze rozpoznaje się, wg niektórych badań epidemiologicznych, nawet u ok. 30% dorosłych Polaków, jednak wielu z nich nie zdaje sobie z tego sprawy. Większość chorych, którzy wiedzą o podwyższonych wartościach ciśnienia tętniczego, nie leczy się lub jest leczonych nieskutecznie