Młody chory z nadciśnieniem tętniczym i czynnikami ryzyka. Interwencja: jaka, kiedy i dla kogo? - Bryl, Wiesław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
W pracy zaprezentowano zagadnienia związane z nadciśnieniem tętniczym współistniejącym z innymi czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego u dzieci i młodzieży. Przedstawiono zasady oddziaływania prewencyjnego i leczniczego skierowane zarówno na młodego chorego jako jednostkę, jak i na otaczające go środowisko domowe. Uwzględniono obecną strategię i wytyczne American Heart Association (AHA) dotyczące pierwotnej profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego u dzieci. Zaprezentowano także zasady postępowania farmakologicznego z uwzględnieniem zalecanych grup leków u dzieci i młodzieży z nadciśnieniem tętniczym.