Zespół metaboliczny – zmiany w kryteriach rozpoznawania - Cituk, Marta; Jeznach-Steinhagen, Anna; Sińska, Beata (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Zespół metaboliczny to stan, w którym współistnienie zaburzeń metabolicznych i hormonalnych, takich jak otyłość centralna, zaburzenia gospodarki węglowodanowej z insulinoopornością i hiperinsulinemią, dyslipidemia, nadciśnienie tętnicze, stanowi poważne ryzyko wystąpienia powikłań ze strony układu sercowo-naczyniowego. Zespół metaboliczny rozwija się pod wpływem interakcji czynników genetycznych, środowiskowych i nieprawidłowości w życiu płodowym, a podstawowym elementem patogenezy jest insulinooporność. W literaturze pojawia się coraz więcej publikacji na temat zespołu metabolicznego. Celem pracy jest analiza zmian, jakie zachodziły w ciągu ostatnich lat w definiowaniu zespołu metabolicznego, oraz wpływ nowych definicji na częstość diagnozowania zespołu metabolicznego w populacji. Obserwacje prowadzone przez naukowców na całym świecie potwierdzają, że mamy do czynienia z narastającą epidemią zespołu metabolicznego. Według danych z 2005 r. objawy zespołu metabolicznego ma 5,8 mln dorosłych Polaków.