Zespół metaboliczny – organoprotekcyjne działanie sartanów - Pupek-Musialik, Danuta; Musialik, Katarzyna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna (IDF) zaproponowała ostatnio nową definicję zespołu metabolicznego. Nadciśnienie tętnicze często towarzyszy zaburzeniom gospodarki lipidowej i węglowodanowej. Zespół metaboliczny zwiększa 5–9 razy ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, natomiast 2–4 razy powikłań wieńcowo-naczyniowych. Leki [antagoniści receptora AT1 (ARB) angiotensyny I] są szeroko stosowane w terapii nadciśnienia i schorzeń sercowo-naczyniowych. Ostatnie badania przedkliniczne wskazują, że ARB – telmisartan działa jako częściowy agonista receptorów jądrowych PPAR-δ. Telmisartan wykazuje ok. 25–30% aktywności w porównaniu z grupą typowych leków działających na receptory PPAR-δ. Telmisartan może mieć znaczenie w prewencji i leczeniu zespołu metabolicznego i cukrzycy.