Miejsce azytromycyny w leczeniu trądziku pospolitego - Maleszka, Romuald; Turek-Urasińska, Katarzyna; Ratajczak-Stefańska, Violetta (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Trądzik pospolity charakteryzuje się łojotokiem oraz występowaniem zaskórników, grudek, krost i blizn. Izotretynoina jest podstawowym lekiem w ciężkim trądziku ropowiczym oraz w przypadkach przebiegających z nasilonym łojotokiem. W średnio ciężkich postaciach trądziku zaleca się terapię skojarzoną, łączącą antybiotyki podawane doustnie ze stosowanymi miejscowo retinoidami, nadtlenkiem benzoilu lub kwasem azelainowym. Przy nasilonym stanie zapalnym dobre wyniki uzyskuje się, gdy kurację trądziku rozpoczyna się od ogólnie podawanych antybiotyków, łącząc je następnie z miejscowo stosowanymi retinoidami. Azytromycyna ze względu na krótki okres podawania, znaczną skuteczność oraz niewielkie i rzadkie działania uboczne może być podstawowym antybiotykiem stosowanym doustnie w leczeniu średnio ciężkich postaci trądziku pospolitego.