Patogeneza oraz wybrane metody leczenia blizn przerosłych i bliznowców - Mackiewicz-Wysocka, Małgorzata; Żaba, Ryszard (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
W artykule omówiono patogenezę oraz leczenie keloidów i blizn przerosłych. Stanowią one ważny problem w medycynie. Blizny odzwierciedlają gamę procesów gojenia zranionej skóry. Nadmierne bliznowacenie może być właśnie skutkiem nietypowego gojenia się ran. Postęp, który dokonał się ostatnio w leczeniu blizn, wynika z osiągnięć w immunologii i biologii gojenia ran. Leczenie blizn i keloidów jest często długie i trudne. Autorzy przedstawili najnowsze miejscowe i ogólne metody leczenia blizn przerosłych i keloidów, wśród nich metody chirurgiczne, farmakologiczne i fizykalne