Antybiotykoterapia w leczeniu zapaleń płuc - Dworacka, Marzena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2007)
Antybiotykoterapia zakażeń układu oddechowego, a zwłaszcza zapaleń płuc, w większości przypadków ma charakter empiryczny i dlatego wymaga jednoczesnego uwzględnienia, poza spektrum działania antybiotyku, wielu innych elementów, takich jak czynniki zmieniające właściwości farmakokinetyczne antybiotyków, schorzenia współistniejące, wiek chorych oraz ich sposób odżywiania. Niemniej ważne w celu uzyskania właściwego efektu leczniczego wydaje się być odpowiednie kojarzenie antybiotyków, a także unikanie najczęściej powtarzanych błędów terapeutycznych. Zagadnienie antybiotykoterapii stosowanej w leczeniu zapaleń płuc zawiera w sobie także rekomendowane schematy leczenia zewnątrzszpitalnych i wewnątrzszpitalnych zapaleń płuc, których główne założenia przedstawiono w dalszej części niniejszego artykułu wraz z przykładami dawkowania najczęściej stosowanych antybiotyków.